Wednesday, September 29, 2010

Bermula diLuar Kotak Pemikiran...

Tips nak menuju kejayaan, tapi tidak menjerumus kepada TIPS mane pun, just berbaur tips sahaja:

*seseorang itu ingin menjaDi kayA, tetapi hanya memakan gaji.....bolehkah????
jikA Boss dia memakai kereta BMW 5 @7 Series, aadakah parA pekerjanya boleh memakai Ferari @ kereta yang lebih mahal dari bossnya????
Sedangkan boss die lah yang membayar gajinya tiap2 bulan........(sila fahami ISi tersirat)
dan petikan dari mulut Ahmad Amirulhafiz,
lebih kurang prinsip die gune pakai:
#belajar tinggi tinggi sijil berlambak pun, bila habis belajar menganggur jugak, makan gaji jugak.......
baik belajar biar cukup Fasih untuk sesuatu bidang dan mencari peluang sendri,
boleh berjaya jugak#........

CTH: boon siew honda, dia datang ke Malaysia tanpa reti membaca pun........
TETAPI sekarang lihat pengaruhnya?????? moto honda dimerata rata malaysia...
siapa yang xknal boon siew honda...

ade lagi 2 3 contoh yang lebih kurang...tapi aku dah lupe....maybe aku boleh mintak khidmat penulisan ahmad amirulhafiz di ruangan komen dibawah untuk dia menambah contoh2 orang yang telah berjaya tanpa mempunyai kelulusan tinggi2...

jadi moral of the story...
kita tidak perlu belajar sampai kita menjadi NERD hanya untuk berjaya,
tetapi, cara kita memanipulasi pembelajaran dan pengalaman kita itu...
jadi, jika ada peluang itu....jangan di sia sia kan....

dan last skali,
berdoa dan bertawakkal...
INSYAALLAH...






11 comments:

eyemeroll said...

Tunggu nanti aku tambah mana yang patut.

Eifa Zuhaira said...

baiklah. insyaAllah :)

ezzat hachiko said...

i like diz entry. We start from the bottom. Doesnt mean u got the higher edu than others, U can learn how to live the lives very well. Haha. Amek quote aku ne. Sumtys ppl yang learn from bottom, lagi bagus pada yang freshie cuz he/she got the exp more. Bak kata orang tua, lebih banyak makan garam. Oh! satu lagi. Freshie sekarang x cerkapa sangat kerja. Manners pon macam kurang .Hahah. *luahan hati seorang kuli*

(copy paste kumen from fb. Kemalasan. ;p)

eik`S noName said...

mirol: aku menanti...

eifa: hope so...

TY: aku buke kamus dan mencari makna2 dan maksud ayt2 mg...ahaks...
and at last...aku sokong ayt2 mg...walaupom dlm keadaan peniin aku bace...ahaks

eyemeroll said...

Semuanya berkitar tentang pemikiran kita.

Tanya diri sendiri dulu, how we define success.

Kalau success bagi kita adalah untuk dapat pendidikan tertinggi, dapat kerja yang baik dan hidup bahagia, then fight for this life.

Which means kena study rajin-rajin, coop with persekitaran dan apply all desire qualities dalam diri kita.

But, if success bagi kita adalah untuk dapat ilmu yang secukupnya, duit yang banyak, hidup yang bebas dan bahagia, then struggle for this life.

Which means, kita kena berfikir lebih dalam dan bebas. Percaya diri sendiri. Dan berani untuk gagal.

Ada pros dan cons. Tapi yang berlainan adalah kebebasan. Bekerja dengan orang tak akan bagi kita kebebasan yang diperlukan.

HonEyBuNNy said...

sapa2 pun boleh berjaya kan jika berusaha~~~~

eik`S noName said...

wah3,...tinggi dan dalam sekali ayt2...
NICE works...eyemeroll...

ainz said...

kita pernah dengar,kn..9 dari 10 rezeki kat dalam dunia ni datang dari berniaga..sedangkan zaman rasulullah dulu, baginda sendiri dan khalifah2 mencari rezeki dgn berniaga..semoga jadi renungan..jgn sibuk nak makan gaji je..plan untuk mase depan.. :)

ezzat hachiko said...

Ahaks~ sorry. Aku memang rojak. Kadang2 x jumpa words sesuai bila na explain. Huhu.. Ayta milo best!. and ayat saudari dibawahnya. ;) yang penting, U live your life well.

eik`S noName said...

btol tu kate2 ain...nice words...

TY: no hal la rojak pom...lagi pelbagai...ahaks...

Anonymous said...

Любой автовладелец любит своего железного коня и всячески хочет улучшить свое авто так, чтобы он получился полностью индивидуальным и как нельзя лучше подходил своему хозяину. Сотрудники guru-tuning.com могут помочь подыскать самый подходящий комплект для нужной модели автомашины. Менеджеры смогут предоставить подробную информацию о тюнинге, объяснить, в чем разница между разными производителями, к каким авто они подойдут, а также о том, как правильно инсталлировать и эксплуатировать эти детали.
[url=http://guru-tuning.com/goods/diski-hamann-bmw-x6-e71.html]проставки под диски бмв х6[/url]
[url=http://guru-tuning.com/goods/bmw-5-series-hamann-f10_f11-touring.html]тюнинг бмв f10 киев[/url]

С помощью таких дополнений можно сделать авто эксклюзивным и стильным за относительно приемлемые деньги.
[url=http://guru-tuning.com/category/36.html?model=X5 (E70)]продажа выхлопных систем hamann[/url]

Тюнинг автомашин – это формирование стильного и эксклюзивного проекта для тех, кто желает иметь автомобиль красивее и лучше, чем у всех. Мы можем взять на себя решение этого вопроса. Мы рады тому, что можем предложить своим заказчикам исключительно качественные сервисы, которые начинаются с консультирования по выбору направления автомобильного тюнинга и предоставления оперативной информации о любых новинках в этой области до профессионального технического обслуживания и кузовного ремонта машин всех марок, как российских, так и зарубежных.
[url=http://guru-tuning.com/goods/diski-hamann-mercedes-g-class-w463-o.html]купить диски на g55 amg hamann[/url]