Saturday, November 26, 2011

Aku yang masih di perjalanan Hidup ini...

Salam...
lama sudah meninggalkan sesuatu yang memerlukan idea dan kereatifan utk menulis ni...

hari demi hari berlalu, semuanya berlaku perubahan walaupun sedikit atau banyak, tp sejauh mana ia berubah???

skrg dah akhir tahun 1432...sebentar lagi awal tahun 1433 Hijrah...
syukur aku masih dapat mengharunginya...dan memcaba doa akhir n awal tahun...

tp jika dibuat kajian, adakah akhir n awal tahun ini dapat sambutan daripada UMAT ISLAM sendiri?? cuba buat bandingan sambutan akhir tahun n awal tahun hijrah ke akihr n awal tahun masihi lebih meriah atau lebih ramai menyambutnya???

semua manusia menunggu HAPPY NEW YEAR iaitu detik2 1januari, sampai membuat countdown...

sambutan tahun HIJRAH atau tahun islam disambut seperti itu???
munkin peratusannya berkurang...kerana

sambutan detik 1januari di sambut seluruh dunia....ada party, ada bunga api, ada org lepak2...dan sebagainya...

dan akhir n awal tahun HIJRAH hanya berbekalkan 2 surah daripada Al-Quran...
Insyaallah harap dapat kita nilaikan dan selami...

selamat membaca doa Akhir dan Awal tahun...
selamat tinggal 1432 Hijrah dan ahlan wasahlan 1433 Hijrah...

Wednesday, October 26, 2011

Cuti Cuti Cinta...

Salam...
kembali menulis setelah BERCUTI menulis blog...hehe

terlalu banyak utk gue menulis setelah lame xmengupdate, tp semua yg perlu ditulis
kita letak tepi dulu, sbb dlm semua idea yg membelenggu benak kepalaku ada juga yang tidak perlu ditulis kpd umum...krn ia lebih kepada luahan yang ketidak puashatianku, biarlah ia kemas disimpan dlm diriku dan hanya gue yg tahu.

ok back to topic...
why i wrote this kind of topic???
cuti2 cinta nie dah lame keluar dipanggung kan, dan gue yakin dah ramai yg menonton filem ini, tp bagi gue yg baru ade mase terluang utk tgk...gue kasi 100 markah utk cite tu...
biar la org len nak kate citu xbes ke ape ke...gue ttp dgn 1oo markah gue...

sbb, setiap manusia ade pandangan masing2, just kadang2 dlm hal2 tertentu je kite sependapat...jadi disini gue nak ckp knape gue kasi 100 markah utk cite tu...

kehidupan kita sehari2, adakah kita bahagia dgn gaya hidup yang kita sendiri corakkan??
itu sudah pasti kan??sbb kita yg corakkan...tp kadang2 dgn keadaan sekeliling ia menjadi lain dari yg kita sangka kan...

cuti2 cinta...
kehidupan di sebuah challet, seorang pengurus dan beberapa org pekerja dibawah seliaan beliau.

ia cukup mempunyai nilai sebuah keluarga yang sederhana dan bahagia,
pengurus yang rapat dgn pekerja dan cukup baek hati,juga saling menjaga hati masing2
walaupun mereka adalah hanya kawan rapat dan kawan sekerja, mrk cukup rapat.

kehidupan sederhana, susah senang di challet ditepi pantai.
gue mmg suke la kalo ade cite mcm gini. sbb sblm nie dah ade satu cite yg gue tgk lebih kurang cite gini, tp dah lupe tajuknye...hehe

cube selami nilai2 kehidupan yang omar cerita kpd miss eva.
walaupun hidup sederhana xsemestinya xbahagia, dan hidup mewah xsemestinya bahagia
like omar said "org kadang2 dah cukup bahagia ada duit RM100 berbanding org kaya yang ada duit beribu2 tp duit masih xcukup utk menjamin kebahagiaan" lebih kurang tu lah ayt die...

wslm...

Thursday, September 8, 2011

First Time Drive...ganu ke gombak 2B

Salam...

fuhh!!!...
raya di kg halaman dah tamat...bye bye terengganu...welcome gombak...^^
terengganu tunggu gue balik akan datang lak...

btw nak cite sket sal trip ganu ke gombak...
kelisa plate PFN, kenderaan ofis
penumpang 2 org termasuk gue.
barang banyak toi ^^
kol 3.30pm - 9.oo pm

cuaca: area kuala ganu hujan lebat...
sampai di bkt payung sampai ajil *lebuhraya baru. lebat xnampak apa apa

masuk highway baru yg tolnya XSIAP pon lagi...lebuhraya yg belum bukak...panas serta hujan skali skala...

at lancang hujan lebat xnampak apa2 kembali...

selamat sampai gombak, gi makan...then gi umah pekerja, amik barang kerja sket...

lepak umah kwn jap...sambil on9 fb n tgk tv...
kol12.30 balik dan siap2 utk tido...letih do...drive 6jam....hehehe

ok...
tgk gambo raya di entry bawah ^^

Monday, September 5, 2011

Posting Raya...1 Syawal...

Salam...

sebelum apa2 gue nak ucapkan ribuan terima kasih kepada AIN krn telah send KAD RAYA yang cukup berharga buatku...

tahun nie 1kad tu saja yg sampai kat umah gue...terharu gile...nnt gue upload gambo kad tu ekk...

ok...back to topic 1syawal....
malas jgak nak type2 nie..korang pom malas baca panjang2...jadi
gue upload je gamba utk 1syawal punye....





My full Family...


3lelaki single...
dikepit dgn kak2


anok buoh manje
kasih adik dan abang
ma & abi serta anak2 laki2 dan cucu
opsssss!!! terlepas gambo nie satu...koya kot...siap spek mata black lagi gue....hehhee...



Sunday, August 28, 2011

Trip balik kg...

Salam...

Jumaat 26/08/2011 6.00 pm
trip Gombak ke Kuala Terengganu
2 buah kereta = 5 remaja 3single 2 sudah berpunya...remaja 21tahun

Proton Waja: passenger Saif Sulong driver full time *dan ma mai kejap, sbb ngantok, kereta huyung ke kiri dan kanan* ... Safwan passenger ke 2...start tido slepas keluar dari TOL GOMBAK...tol pertama kot...kes letih keje sampai mlm... Firdaus pasengger ke 3...akan bosan jika suasana dlm kete xheppy...dan cukup senang tido...ade awek *ain*

Produa Kelisa: Passenger pertama gue sendiri, *sampai gambang tukar driver* berbuka sambil tgn kiri pegang streng kete, tgn kanan makan kurma...potong kete waja, sbb nak cakap, waktu berbuka dah masuk ^^ first tima jadi perantauan, dpt pengalaman balik KG first time..dan bawak kete balik ganu first time gak...aidil fitri yg cukup bermakna thn nie...first time jugak BAGI DUIT RAYA THN NIE...sape nok duit raya???

passenger ke dua: eddy...ada awek *nierah* start drive dekat gambang, sbb bertukar, saje nok suke2...sepanjang perjalanan walaupon 2org je dlm kete...suke tiap mase..dari start gerok blik sapa sampai rumah..haha..mmg xbest naek kereta dgn eddy..hahhahahahhaa...
eddy siap amik barang gue lagi, wak balik umah...bajek xprasan...hahahhaa

selamat sampai pkol 12mlm gak...sb jalan suke suki... 6jam perjalanan yg save...jalan xjem mane lagi...

wslm...
otw terjah blog kwn2... ^^

Wednesday, August 24, 2011

Speechless Eik`s

Salam...

biasanya blogger2 buat Wordless Wenesday kan??
ok, disini gue nak buat yg gue sendiri punyer...ahaks...
poyo kan...

bukan gue nak memandai....
gini citenye...
kan WW nie, kite perlu tempek je gambar kan, tu adalah tema WW kan???
jadi xsedap la, gue nak letak gambo banyok2 then tulis jgak berkaitan gambo tu kan....

jadi tu la keluornye Speechless Eik`s

tp Speechless Eik`s nie berkaitan gambo yg gue nop keluarkan jap lagi,
mende nie baru lagi muncul secara rasmi lam hidup gue...
tarikh lahir mende nie dlm hidup aku adalah

~Isnin 22/08/2011~
~nama die: Lomo Diana F+ ~

tu jela...

Saif Sulong dgn Nikonnye...*modern Camera*

Diana F+ sblm masuk blog eik`snoName

Diana F+ dlm Laman Muka Buku Syed Esyad
Closer side of LOMO Diana F+ *Lomography*

Tuesday, August 23, 2011

Sejarah adalah Hari Esok...

Salam...
ingin juga ku membuat seni dikeyboard utk mencipta sebuat karangn berunsurkan
emosi, perasaan, perbuata, kelakuan, keadaan dan situasi...

tp itu semua "something" yang masih kite rasa tidak stuju @ puas hati dlm diri kite.

boleh ditolak ketepi semua nie utk dan bagi diriku la...*korank jwb sdiri utk diri sdiri ^^*
sebab dah diambang Raya Aidil Fitri Maaf Zahir dan Batin

mood raya utk tahun nie adalah cukup membuak2..
knape???
20 tahun raya di terengganu...puasa dan raya...
hampir 1thn bermaustatin di Gombak, Selangor.

tp tahun nie...
dah hampir 1bulan berpuasa di negeri org, dan pengalaman BALIK KAMPUNG bakal dialamai untuk kali pertama dalam hidup...

seminggu terakhir, asik mengira hari, cukup buat hilang rindu kpd suasana tmpt asal

baru ku tahu keadaan perasaan org yg diperantauan...

hope semua umat Islam dpt beraya dgn ala kadar dan bahagia...
bagi yang diperantauan, ho ho balik kg....
jaga keselamatan diri, semoga selamat sampai ke destinasi masing2.
dan ~

~Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir Dan Batin~

kata2: xsabar nak tgk update para blogger sekalian utk hari raya nanti...
skalikan dgn gambar tau kwn2 blogger... ^^

ku doakan semuanya selamat mengharungi hari hari raya sebelum sedang dan selepas...
AMIN...

Gue akan cari masa 1 2 hari nie utk terjah blog korang...cpt2 promote blog ^^

Tuesday, August 16, 2011

JOM JOIN BLOGLIST MYNA !! ^^



Salam...

JOM JOIN BLOGLIST MYNA !! from eik`snoName ^^

utk yang nak join mende agak interesting nie, sila click myna

* link pon dah link...
* dah skrg dah tulis tajuk...
* banner pon dah letak...
* follow pon da lame follow...
* tag jap lagi...
* tunggu MYNA lanjew bukak pose lak...hik4

TAG kpd:

* Asyila
* sara zainol
* meaw
* Saif
* ila
* SPECIAL TAG UTK AINZ

kes asal gue join nie sbb, gue pergi merajuk dekat komen myna, sbb tak TAG gue...
lpas tu trus myna TAG gue...like like

Saturday, August 13, 2011

Salam Marching...

Salam...
korang penah tgk pertandingan Kawad Kaki x??
@ show Kawad Kaki ke???

mesti sgt2 tersgt smart kan pertunjukan mrk...
sama, mantap, kemas, teratur dan ade bunga2 masing2 kan...

tp korang penah xtgk ttg kesenian dan ketertipan jemaah yang tgh solat dekat sesuatu masjid @ surau???

Allah S.W.T telah mencipta Solat itu sebaik mungkin, tp pernahkah kita menyedari ttg kehalusannya???

ape kaitan kawad dgn solat?
*kawad perlu timming dan kerjasama yg serentak dlm team
*solat mengikut tertib dan bergerak selepas imam memberikan takbir2 last...

tp masing2 masih dgn kegelojohan...
kadang2 adaa yg awl dari imam, dan ada yang lewat sangat dari imam
dan macam2 lagi lah...

takbir oleh imam boleh dijadikan panduan, cth: Allahhuakhbar...selesai imam menyebut *bar* baru lah sesuai utk kita bergerak sekali serentak...

ini semua bukan lah wajib didalam hukum solat, tp bagi mencantikkan lagi solat...
gue bukan ingin berceramah panjang disini, tp hanya pandangan dari diri gue saja...

sama2 lah kita mempercantikkan dan memperkemaskan lagi solat kita...


Monday, August 8, 2011

Bila Jari Digerakkan...

Salam...

dah dekat 2hari gue xupdate kan..
ok, itu atas sbb malas oke...ahaks

ari nie dah berapa ramadhan tuan puan??
adakah kita semua masih dgn dunia yg seperti biasa atau dah kite dan fikiran kite masuk ke bulan ramadhan almubarak??

bulan org mengerjakan ibadah sehabis baek dan banyak...
xkan nak tunggu malam lailatul qadar baru nak sungguh...
kan kan...

tgk mcm gue, smlm dah ponteng 1 terawih...
atas sbb yang xlea dikira OK...mmg alasan yg xlea blah...
tp xlea a mention kat sini ^^

tp, itulah hakikat manusia...
bkn gue nak tunding jari kat shape2, tp diri ini sendiri masih tidak menghayati bulan ramadhan almubarak sehabis dalam lagi...

jadi...
muhasabahlah diri kita...
insyaallah...

SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH2 DI BULAN INI...

Sunday, August 7, 2011

short entry...but needs one click

Salam...
kali nie entry gue ingin menjerumus kepada NuffNang...bak kate laen ingin mempromote nuffnang gue nih...
dah lame biorkan nuff gue bersendrian...jadi kwn2 rajin2 la click iklan2 di nuff nang tau...^^ nuffnang
nuffnang iklan2 ade di sebelah kanan sidebar... ->->->->->->->->->->->->->->->->->->->

Saturday, August 6, 2011

Info Ramadhan dari...

Salam...

Okey,
stop skejap utk hal dunia...
mari kita renung2 kan hal akhirat plak, nie asik je dgn hal dunia kan?

cube kita fikir, dlm 1hari brape lame kite amik masa utk fikir ttg akhirat??

solat, cukup 5 waktu???

Nabi Muhammad berkata:
beza antara umat Islam dan kafir adalah solatnya...
sudahkah kita cukup lima waktu???

soala ditujukan kepada eik`snoName dan setiap umat Islam yg ada membaca entry nie...
tepuk dada tanya selera...

....masih lemah Iman ku wahai syed ahmad irsyad....a.k.a eik`snoName

wslm...


Friday, August 5, 2011

Tips Memikat...

Salam...


blog, sesuatu temppat manusia manusia menaip apa saja yang dirasakan oleh beliau...
mesti semua org sedia tahu kan...??
ape yang korang tak tahu, gue akan ceritakan hari nie...

sila menirap atas katil, letak bantal sbg pelapik utk keselesaan badan, dan bace entry nie teliti teliti ea...

mengikut kajian albert einstein, beliau telah mengambil masa selama 7tahun untuk mengkaji ttg hal ini...

selepas beberapa tahun beliau mengkaji,
beliau telah me... me... meninggal dunia... *kikiki*
jadi kajian ttg blog nie terhenti dan tidak terungkap lagi...
jadi jom kite berblog...ahaks

.......
oke, berbalik kepada sambungan entry semalam yang gue keluarkan...
gue ade niat nak memperkenalkan blogger yang baru je lahir dah buat blog nih...
*sila masuk alam khayalan ea*
beliau adalah "saif sulong"
seorang remaja yang tak berapa.....sesungguhnya gue tgh berpuasa... ^^

beliau juga...eh gi lawat blog die la ehh...memanjangkan type-pan aku nih je...
hehe...da panjang aku menaip nie...

ingat name beliau ea... Saif Sulong
beliau pandai gune dslr tau...cpt2 gi blajar dgn beliau...free je ...har2

sampai sini la dulu, gue nak poey solat asar and then, mcm biase la, gi jejalan bazar tmn sri gombak...

eh lupe...suruh la Saif Sulong join Sahabat Blogger ea... SB SB SB

(banyak betol kaitan tajuk entry dgn isi entry kan... ^^ sesungguhnya korank sedang berpuasa ^^)

wslm...

Entry 3minit...

Salam...

gue sgt2 sorry today, xdan nak berblog mane...
bkn xdan nak berblog, tp xdan nak terjah blog2 korang yg sgt2 la kreatip tu...
sbb mlm nie bizi sket...

lpas terawih td, ade hal kejap,
then dpt panggilan CALL yg gue kene turun kat site, tunjuk kawasan projek kpd sub-contraktor
...dkat area Kepong, Brigthon School private school...
nie baru je balik dari site, da pukol 1am, mmg la malam masih muda bagi remaja2 yg URBAN kate budak2 blog la...hik3 ^^

tp kne ingt jugak, esok sahur bai, solat subuh bai...dan last but not least, kne keje masuk ofis...
tu la komitment yang wajib dilaksanakan..iye ke x??hehe

tp ape pom, gue dan amik mase sket tulis, sbb xpuas hati kalau xtulis...
*smgt baru kot, krn npk blog eik`snoName nie da makin meriah...hahaha* meriah la sgt..ki3
poyo jek kn...

ok lah...
SELAMAT BERBLOG LA KWN2, SAHUR, N SOLAT SUBUH...

p/s: tunggu entry esok... khas utk Saif Sulong

Wednesday, August 3, 2011

Salam Ramadhan...

Salam...

Alahamdulillah... *bukan sbb kenyang*
sampai dgn selamat di umah kat tmn Sri Gombak, Selangor...
selepas 3jam perjalanan dgn 4org penumpang menaiki kelisa dari K. Trg ke Gombak...
10.50am - 3.15pm...

First time nak bukak luar dari KUALA TERENGGANU..
sebelum nie, mane pernah aku berpuasa dinegeri orang,
selalunya dirumah...dan kali ini aku akan menempuh bulan penuh mulia nie di gombak dgn rakan2 ofis...

*Ramadhan Pertama Buatku Di Negeri org...*

tp apa yang paling penting dan aku xsabar....
nak balik raya kg...selepas 21 tahun, nie baru kali pertama aku dapt rase suasana balik kampung.

sbb sblm nie, belajar pom kat K.Trg je, jadi xberpeluang rasa nikmat suasana balik kg... ^^

.....
ok utk kemuskilan aku...
WordlessWednesday @ WW

seriusly aku xfaham ape itu WW,
hairan dan pelik jugak, sampai bejela jela blogger2 menggunakan entry WW nie...
ape WW nie sebenarnya???

dan sempat jugak aku bertanyakan at SB Sahabat Blogger...
dan ade yg menjawab, WW nie adalah :

kita just letak gambar yang kita suka...
biar blogger2 laennya memikirkan ttg gambar tersebut...
agak style.. ^^ *style malas menulis kan...ahaks*

begurau je...tp WW nie mmg akan memudahkan aku la utk hari hari rabu seterusnya..hehehe

k lah, hari nie aku nak pi jalan jalan dekat Bazar Tmn Sri Gombak buat pertama kalinya...
harap ia memuaskan ^^

p/s: thanks lagi kpd blogger2 yg xjemu kasi sokongan ke blog eik`snoName nie...

wslm...



Tuesday, August 2, 2011

Kehidupan mula bersinar...

Salam...

hehe, tjuk entry mcm baru dapat calon isteri je kan...ahaks
bukan la, tajuk tu bermaksudkan blog eik`snoName nie makin bersinar kembali.
trimas kepada tuan blog, sbb menghidupkan kembali blog nie...kih3
puji diri sendiri tu, iye la nop puji sape lagi kan??ahaks

sblm nie senyap n suram je, skrg dah ramai terjah blog nie

dulu, entry pom jarang2 di poskan,mane nak ade para pembacanye,
dan terjahan tuan blog kat blog blog laen pom kurang, mane org nak hargai kan.

sebenarnya aku ingin berterima kasih kepada semua blogger2 yang xjemu jemu datang melawat blog eik`snoName nie.

blog nie adalah bertaraf low skali dalam kehidupan blogger, sbbnye aku bukan pandai sgt berblog nie....

org berblog, aku nak berblog...tu je tau
tp tujuan aku berblog nie adalah same macam para blogger2 laennye, mencari ketenangan, mencari kwn2 blog yg so so BEST...dan menulis dengan sesuka hati...

xde org nak marah kan..ahaks

.....

esok, adalah perjalanan aku balik ke kuala lumpur
sungguh xpuas duduk puasa dekat umah a.k.a kg halaman nie...
xdan puas lagi, dah la bertolak pkol 10am esok...
lau tolak malam, leh gop breti2 minum air...kan best tuu..ahaks

tp thanks to Keju-Tie Sdn. Bhd...terutama Bos keju tie...
krn beliau telah meluluskan cuti awl puasa tanpa berkira mane...ahaks
xgitu bos...hehe (lpah nie wie cuti raye awl ket...bru best) hihi
*kan xpasal2 kne potong gaji* hehe

hari hari puasa akan berjalan dengan cepatnya, jadi tinggi2kanlah amalan di bulan puasa...

best gop td gi lepak bazar chabang tiga...
just air saddam hussein xdan beli td...sbb control nafsu...ahaks

wslm...
jumpe di Sri Gombak lak utk new entry...


Monday, August 1, 2011

Cecair yang mengalir di mata...

Salam...
jika dikirakan mengikur kelendar Islam, sekarang dah masuk 2ramadhan...
jadi, Salam 2ramadhan...

1hari ramadhan dah berlalu...
sudh ditahap terbaekkah anda???

sekian ...

kali ini entry berkisar, cerpen ke? novel ke? @ape ke?
mari kita selami sendiri entry nie...

Ahmad AmirulHafiz, *click ke blog beliau*
adalah seorang pelajar UITM S. Alam
dengan pengalaman berkarya tiada, beliau telah mengeluarkan satu penulisan yang agak berjaya bagi aku.


adalah tajuk karya beliau, aku masih tertanya tanya macam mana beliau mendapat idea dan perkataan perkataan yang cukup "reguk liur" para pembaca, tah tah lagi dari aku...haha

first time aku tahu die ade blog memoir tu, aku just bukak aje, xbace lagi...
panjang lor, aku nie lok jenis yang "sangat rajin dan suka membaca kan"
hahaa...
time tu dah 20 bab lebih...keje banyok, jadi aku biarkan blog memoir itu terbiar tanpa bacaan dari aku..ahaha

semarin @ kelmarin in english,aku balik kg halaman yang dah lame aku idam2 nop balik.
aku terus amik masa 1 hari khatamkan dari episode 1 to 25...

time bace, aku always dgn penoh emosi serta menyelami begitu mendalam bacaan aku tu..
menganga mulu baca, sampai xsedar reguk liur aku meleleh, xdan nak reguk liur mane..hhaha

memoir pemimpi mati...tajuk rare, cte die xrare mane tp bagi aku 100 markah utk penulis
dan sampai ke hari nie, aku masih xmendengar kritikan lagi dari para pembaca, aku just dgr permintaan dari seorang budak "pelangi"
*memoir pemimpi mati tu, ade publish buku ke??, kenapa xpublish???*
itu soalan dari gadis pelangi...click utk ke blog GADIS PELANGI

btw...secara ikhlasnya, aku terharu dpt kwn yang leh keluarkan cerita sebegini,
kadang2 aku pom terfikirnak mengikut jejak langkah beliau, tp masih banyak aku perlu belajar utk menulis...tah tah bab ayt2 POWER like reguk liur...kih3...

rajin2la korang membaca "Memoir Pemimpi Mati" ea...dan menyokong beliau
wslm...


Sunday, July 31, 2011

love is evol...

Salam...
masing2 telah aware yg skrgnie tahun 2011, dan akan menghampiri akhirnya.
dan yang sedang ditunggu2 oleh umat Islam adalah, 1 Ramadhan...
persiapan utk menempuhi bulan yang penuh keberkatan nie adakah telah dilaksanakan??
persoalan yang aku sendiri pun xdpt nak jawab....

Haruslah seminggu dua nie pasti segala laman sosial yang ada berstatuskan berkenaan Ramadhan.
dan xlari juga di cawang2 blog kan....

tp disinie ak nak luahkan asal :Relationsip:

remaja terutamanya, pasti mempunyai keinginan nak berkapel,
dan pada yang sedang berkapel, pastinya xlari dari masalah kan...

tp kadang2 aku pon heran dengan masalh2 yang dialami oleh setiap kapel yg ade dlm dunia nie,
heran kenapenye???
sbb mereka gaduh, xbertegur, xmcg, xcall, @ape pon la...
tplau tanye knape gaduh, mesti jawapan yang remeh temeh kan;...

ak xla cakap yang aku perfect...
tp xlea ke pasangan tersebut, duduk dan berbingcang, perukah mrk gaduh utk hal2 yang xsepatutnya??

sedangkan ia xla perlu mana pon gaduh...
ak bentangkan sal nie adalah kenapa...
sbb, lau aku tanye yg single2 yang baru frust tu, ade je jwb...
"aku xmo da kapel2 nie, letih asik gaduh aje"
kalu msg, 2msg baek 30 msg gaduh
kalu call, 2mint petame baek, seterusnya berjam2 gaduh...

perlukah ini selalu berlaku lam perhubungan>???
padahal masing2 nak kekalkan perhubungan...xgitu??

nnt ade la alasan putus sbb bosan dan letih duk gaduh...
padahal kesgaduh sal berebut ais krim poly je....hehe

p/s: pade kapel2 yg terasa tu harap jgnlah terasa yer...aku tulis nie atas kajian dari pengalaman hidup aku dan nak cube lepaskan lam blog...xtuju kat mane2 pom...^^

p/s: sebenarnya lame dah aku nak tanye se soalan... maksud "p/s:" tu nape???aku ikot org je,
lau ade kate2 akhir, mesti ade "p/s:"kan...hehehhee

wslm...

Friday, July 29, 2011

New...

Salam...
kehidupan manusia sentiasa berubah mengikut hari,
walau xbanyak pon, sikit pon dah jadi...
itulah manusia

tp disini aku nak cakapkan adalah,
whaaaaaaa....lewat sari balik ganu...
atas sebab sebab yang xdpt dielakkan :(
harap esok semuanya berjalan dgn lancar...

dan lagi lepak mlm nie dgn geng2 Keju-Tie Sdn. Bhd...
:)

Thursday, July 21, 2011

Date...

Salam...
23july 2011 ^^
cpt2 tarikh tersebut berlalu...

Wednesday, July 20, 2011

Fuhh!!!

Salam...
fuh, banyak dpt info dari blogger2 ari nie...
baru je lepas terjah blog korag2 mane2 yg dan di terjah... ^^
yg xdan tu sorry ekk...kwn nak dtg jumpe...
jadi aku kne out dlu...

tu je entry..
wslam...

Tuesday, July 19, 2011

Duit dan Perangai Manusia...

Salam...
ada manusia ada duit, begitu juga ada duit maka adalah manusia...
ayt di atas lah telah menyebabkan manusia rambang pertimbangan.
rasuah, riba lah yang paling ketara.

sikit2 riba, sikit2 rasuah
keinginan dan keterpaksaan telah menjadikan manusia mudah mendekati riba dan rasuah

itu baru bab riba dan rasuah, masih banyak lagi ttg duit telah menghancurkan manusia secara sedar @ tidak sedar

Lupakah kita semua kepada yang Esa???

bab terpaksa, siapa yang patot dipersalah kan???
cth: riba, kalau xde riba, bolehkah manusia belajar dgn yuran pembelajaran yang tinggi??
lau rasuah, bolehkah manusia dpt projek, @ terlepas dari kesalahan besar dgn duit???
itu semua haram disisi Islam

tp skrg, ia dah sebati kerana keadaan yang terpaksa.
sesuaikah ayat "TERPAKSA" ?

Malaysia... adakah negara yang bebas dari semua ini?
adakah kita juga tergolong?
adakah aku juga tergolong dlm semua ini?? lau jujur, PTPTN aku pinjam utk tujuan blajar....tp bayar lebih dari apa yang aku pinjam... (situasi mcm mana?)

semua ini berpunca dari duit...

bukan mengata, mengeluh, mengkritik, mencaci, memuji, menyokong...tp ia hanya keadaan yang berlaku...siapa bersalah aku tidaklah menunding jari kepada sesiapa
semuanya atas diri aku.


Wslm...

Saturday, July 16, 2011

New Born...


Salam...
title new born tu maybe sesuai utk blog aku nie kot, sbb dah mmg lame sgt da xupdate n follow blog2 laen2nye...
nie tibe2 terdetik lak utk berblog...^^

kali nie aku nak mulakan topic pasal "petak"
petak nie adalah satu tajuk buku yang dikarang oleh seorg remaja yang cukup.....
aku xreti la nak describe sal pengarang buku petak nie...

tp bagi aku describe sal knape aku beli buku petak tu...
aku nie mmg malas membaca, cadi pabila ak membeli buku yang aku xknal asl usulnya adalah suatu perkara hairan bagi aku...

lau korank pergi ke pesta buku, dan korang lihat2 isi dalam dan isi sinopsis buku, itu adalah perkara biasa kan...
kebiasaan di kulit buku di sebelah belakang, ade tulis ttg isi dalam buku berkenaan kan...

tp buku petak nie bertulis lain...
ini penulisannya...
*Belakang buku mungkin lebih enak jika buku ini dibaca dari hadapan TAPI TERPULANGLAH Anda Mungkin Seorang REBEL*

pabila terbaca ayt nie, senyum seorang aku dibuatnya oleh buku, lalu ditegur oleh awek cun yang menjual buku nie...die tanye *ASAL GELAK???*dgn muke yg cutenye... ^^

tanpa mengambil 2 3 minit, aku ters beli buku ini, semata mata disebabkan oleh ayt dibelakang buku PETAK dan senyuman awek cun tu... ^^

wslm...

Monday, April 11, 2011

eik`snoName...

Salam...

Avast Virus Database Has Been Updated...

hah, tu la kerja software antivirus utk laptop hp mini aku.
tiap kalu aku on je laptop, ia akan bunyi *Avast Virus Database Has Been Updated*
begitu tekun software itu berkhidmad, dan PATUH pada system yang ia telah direkodkan...
sesungguhnya ia diprogramkan oleh MANUSIA, dan software tersebut mengikut sept yg diprogramkan...
itulah yang dinamakan software @ system program yang direka oleh manusia...

moralnya...
adakah manusia ini patuh pada pencipta Nya???
Allah telah mencipta manusia utk patuh dan terima perintah Nya...
tapi, apa yang manusia lakukan???

contonh yang paling senang la...
solat lima waktu...
Allah telah meWAJIBkan kita @ umat Islam menunaikan solat lima waktu sehari semalam...
adakah kita melaksanakannya???
itu tanya pada diri anda masing2...

aku menulis entry ini bkn utk meleteri @ mengutuk @ apa2 ajalah...
sesungguhnya, aku pon lalai menunaikan solat lima waktu...
ada saja waktu solat yang aku tinggal, cth yg ketara ialah...solat subuh...
mmg ade aje aku terlepas dek kerana xterjaga tidur...
tu dah ade 5 arlam hp yang berbunyi...semuanya krn hasutan syaitan dan lemahnya iman aku...

jadi mari lah kita sama2 renungkan ttg hal ini...solat lima waktu, xla susah mana...

yaa...kita mmg nampak, org yg beragama bukan Islam berjaya, tp itu bkn Islam...
kita beragama Islam, jika cukup lima waktu...pasti hdup kita akan tenteram dan berjaya, Insyaallah...

P/s: aku juga ingin melaksanakan lima waktu ini dgn lebih baek lagi...
sedarlah sebelum kita menyesal...

xde gune kerja 24jam, tp solat tah kemana....
nasihat ini dlm nasihat...
sesungguhnya aku memerlukan nasihat ini....

Tuesday, April 5, 2011

c6

salam, TERUTAMA KPADA EN. HAFIZ PRIA TERHEBAT...HAHA...C6 LU SKALI..NIE ATAS PRMINTAAN EN HAFIZ, AKU MENAIP DLM BLOG NIE..DAN KALI PTAMA AK MENULIS MNGGUNAKN HANDPHONE C6:..HEHE....AGAK PAYAH MENULIS GUNE HP NIE..PAYAH DER...KEKEKEKE...SMPAI CNI JE AH...LTIH OH NAIP EA....THANKS TO EN HAFIZ SAF ONE N MAT MISAI.....WAKAKAKAKAKA

Saturday, March 19, 2011

adakah patot...

Salam...

tajuk entry nampak macam eiks tidak puas hati dgn something kan...
tp bukan la sampai tahap tidak puas hati, just kurang bersetuju dgn sesuatu...
tidaklah sampai kepada tahap nak bersuara atau bertekak.
.
..
...
....
.....
......
.......
........
..........
hahaha...gimmick kan ayt2 diatas.
HEY!!! ingt artis je ke pandai gimmick???
eiks reti jgak la....
huhuhu...1-0


nie entry dibuat sbb lame sangat dah eiks xupdate blog kan...
siap ade 2org kwn baru buat blog tp eiks xfollow lagi blog mrk...
jahat kan eiks, tp nak bt macm mane eiks sedikit bizi skrg...
kwn eiks itu adalah munirah dan sarihah...
sorry la kepada mrk2 sbb xdan lagi nak follow...
nie pom nak follow dah lupe link mrk..hehe
ade dah link blog2 mrk, tp link tu ade dlm fb...

masaalahnye, kalu eiks buke fb, nnt lekat plak dkat fb...lame plak eiks on9...
eiks ade keje sket nie...nie smate2 buke laptop utk update blog.
tp nak buat cam ner kan, peminat blog eiks pom dah kurang skrg nie,
bkn salah MEREKa tp SALAH EIKS sendiri, tuan blog nie sendiri,...

dah la xupadate blog lame dah, gi terjah blog org lagi la lame xpergi...
bukan xnak pergi, tpnye..
bile time ade kerje, mmg xbukak la...
tp time xde keje, nak rest, nak lepak dgn kwn2, tgk tv, tido, makan, on9 fb, msg dgn kwn2 (skandal`S - skandal`S)...haha

sbb jenis eiks...kalau nak update blog @ terjah blog org..kne sedia satu masa yang panjang...
kalau 1jam nie, stakat leh update je...spend time utk terjah blog org... (- +) memakan masa selama 2jam gak...

dah mane xnye, nak buke blog kwn2 lagi, nak bace lagi, nak comen lagi yang paling pengting nak CLICK NUFF NUNG kwn2 lagi....nak congteng shout mix lagi....hehhee

nie bukan eiks nak merungut, tp nak cakap cara eiks nak spen time utk berblogging...
sbb skill berblogging nie ade banyak, skill masing2....kan3

ade tu, skill die berblogging...tgh tgk movie leh berblogging, ade tu, tgh potong rambut leh berblogging, ade tu sampai tahap, tgh berak PON boleh berblogging....ahaahaha...

tu yg eiks ckp skill berblogging skill masing2...
nie plak cara eiks...kne spend 3jam....
tp nak adekan 3jam tu....aduh..payah dong...
bile ade mase free 3jam, jadi malas pon ade kadang2 tu...(haha)

last but not least...fuhh!!! ayt mcm pemidato dah kan...
eiks nak mintak maaf jika ada salah silap dan terkasar bahasa..haha

waslm....

Sunday, March 6, 2011

Meminta sesuatu "maaf"

Salam...
dah lame esyad xupdate blog kan...
biase la dah bizi sket skrg...xdan nak update, info2 nak update ade, tp xsempat.
tp sbb lama sgt dah xupdate, jadi esyad update jgak skali...
mane la tau kan...tkt ade org rindu blog esyad kan...ahaks

disini esyad nak mintak maaf la...
sbb lame xupdate dan xterjah blog korang sume
esyad masih mengigati kwn2 blog esyad sume, sampai xleah muat nak list kan nama korang...ahaks (ayt amik hati korang kot, supaya xjemu terjah blog esyad..)

facebook pom xdan mane nak on9..." nampak2" (ayt nazmi raja lawak)

ermmm...
apa lagi ea esyad nak kata kat sini ekk...
"eh, aku lupe laaaa..."(ayt nazmi raja lawak)

ok2...
sbenarnye esyad nak mention kat sini...
mlm nie kol 9.30 pm...
liverpool akan lawan Man U...
dan kenyataan sudah jelas disitu...

anda akan pilih team mane??
pasti Man U kan...nak tau knape ramai peminat Man U??
sbb lu pikir la sendiri...nampak3

tp esyad ttp dgn Liverpool fc... 3-1

sorry ekk xdan nak terjah blog korang...
wslm...

Thursday, February 24, 2011

Jom Heboh Ganu Itew...

Salam...

Jom heboh akihrnya sampai di ganu...
adakah aku nak suka @ murka???
itu adalah atas presepsi masing2, tp yang pengting...
mcm raja dah ase cakap murka2 nie,,,hahaa

tp yang pengting...bile aku duk kat ganu jom heboh xde...time aku duk kl nie lah jom heboh gi ganu...
jadi the moral value yang aku cuba terangkan kat sini adalah........
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
......
AKU ADA DI KUALA LUMPUR....
hahhaa
bandar metropolitan Malaysia...
hahaha
benonye nie just ayt jelez sbb xleh gi jom heboh,,,,hahha

lame dah aku xnampak tanah ganu kitew...
dah dekat 1bulan...rindu jgak...tp nak bt mcm ner...di KL lumpur nie aku ade tugas yang masih perlu dilaksanakan...jadi...
selesaikan apa yang pengting dahulu dan Sentiasa Berserah kepada-Nya...
Insyaallah segalanya akan berjalan dgn baik...


Sunday, February 20, 2011

Sesuatu yang memerlukan `Click...

Salam...

2entry sebelum nie aku mengucapkan bahasa ganu...tp kali nie dah xkot, pergi ke topik yang agak penting sikit nie...bukan stakat agak la...tp mmg penting pon bagi eik`s dan majoriti para blogger sekalian...

mesti koreng masih pikir kan ape yang pengting aku nak cakapkan kat sini kan...
haaa...pikir2...biar otak tu xhanya digunakan suku saje dari otak...
biar otak digunakan dgn sepenuhnya, walaupom albert einstein hanya menggunakan 3% je otak die, dan die telah ,menjaadi saintis yg berjaya...
agak2 brapa %kah otak kita digunakan???

ok sudah cakap pasai otak2 nie...

sbenarnye aku nak cakap sal IKLAN NUFFNANG>...
bkn berkaitan nuffnang...tp berkaitan aku utk nuffnang...
majoriti blogger skarang nie ade nuffnang, kn...xke gitu???
tp...nak sampai ke tahap duit aqaun nuffnang tu perlukan jasa baek para blogger sekalian alam utk click iklan nuff...btol x???
lau btol angkat kain....

hypotesis: semakin banyak click iklan nuffnang, semakin bertambah nilai di akaun nuff...


jadi melalui hypotesis tersebut, aku tlh mengkaji...

bahawa: jika aku xpernah baik hati click iklan nuff ORG LAIN a.k.a BLOGGER LAIN, maka kuranglah org akan click iklan nuff aku...

jadi kesimpulannye ialah...jomlah kita pakat ringankan (tempat click mause @ tauch pad)
dgn menggCLICK iklan nuff kawan2 blogger skalian alam...dgn harapan mendapat balasan baek...insyaallah...hehe



p/s: Objektif/ Aim entry: menjalan kan eksperimen untuk mempromosikan iklan nuffnang blog sendiri, dan kesannya selepas paling kurang 8jam entry diPOSTkn...

sekian Wslm...click mu dihargai setiap saat...

Friday, February 18, 2011

bOOm...

Salam...

Guane awok2, lame doh nie eis xon9 blok nie...hehe
(macam mana kwn2, lama dah eis xon9 blog nie)

eh saloh lah pulok...blog org xonNine ork...org updake
(eh silap la plak, blog org xon9 kn, org update)

gining lah kalu lame sket gok dok updake blog...sume jadi kaca blana
(mcm nie lah jika lama xupdate blog...semua jadi serabut)

doh nok wak gane, eis minggu ning bizi ket, keje gi site sokmo, mende bukang nok kompleng ke ape ke, tapi gitu ah, jadi dok dang mase nok updake...keje best2 je...toh2 kalu gi site...
(dah nak buat mcm mane, eis minggu nie buzy sket, kerja pergi site je slalu, bukan nak komplen ke apa ke, tp mcm tu lah, xsempat nak update...kerja best2 je, tah2 pergi kat site...)

tp se je eis jadi mikir sokmo...jalang kat KL nie maseh dok ingak2 lagi...pening doh duk ingt jalang...doh bajek ah...baru gi duk kl nie kan....jalang bukang sket...kalu senang dakpe..
arak2 kekgi2 bile lame sket ingak ah jalang tu oh...
(tp satu je eis jadi mikir skit, jaln kat KL nie masih blom ingat2 lagi...pening dah asik cube ingt jln KL nie...dah bajet la, baru je menetap kat kl nie, jalan bukan sikit, kalau senang xape...
harap2 nnt2 bila dah lama2 sikit ingt lah jalan nie...)

tp guane2 pomg, eis nok selik gok sket sal m@i...
miss u....
(tp mcm mana pun eis nak selit jgak skit psl m@i...miss u m@i...hehe)

P/S: mood miss ganu xhabis lagi...ahaks...

Wednesday, February 16, 2011

Rojak...

Salam...

meh nok update blog skali...
(mari nak update blog skali)

tapi gok kali ning bahase rojok ket...sbb nok tra gune bahase ganu capor2 bolok2 ket...
(tapi jugak, kali ini bahasa rojak sikit, sbb nak try guna bahasa terengganu campur2 serabut skit)

hahaha...nok tra tengok ade dok org hok pahang dengang dok pahang...
(nak try tengak ade tak org yang faham dgn yg faham)

wasenye rama dok pahang kot....ye ke dok?>>??
(rasanya ramai kot yang xfaham...ye @ tidak??)

jgn nok nawok ah lau sape hok dok pahang owww...cakak baek....
(jangan nak menipu lah kalau sapa yang xfaham tu...cakap baek)
hehehe...

entry nie agok kasor kok, sbb malah doh nok gune bahase skema...napok kne pikir ngak ayat yer oww...
(entry nie agak kasar kot, sbb malas dah nak guna bahasa yang agak skema...sbb nampak macam kna fikir je nak buat ayat skema tu...)

nie bukang ah nok tunjuk bahase itu melambangkang budaye ke hape ke...tp gitu ah...kadang2 ade gok org hok leh blajo sket2 bahase ganu kite....tp nie bukang bahase hok molek sangak ah...macam kasor sket...tp dakpe ah...maybe sket sbanyok org dapak blajo kok...
(nie bukan lah nak tunjuk bahasa itu melambangkan budaya @ apa ke, tp mcm tu lah, kadang2 ada jgak org yang dapat blaja bahasa terengganu kita...tp nie bukanlah bahasa yang baik sangat, agak kasar sikit...tp xpe lah, mungking ada jgak sikit sebannyak org dapat blajar kot)

lau wase sungguh ngak nok blajo bahase ganu eh...dok kire ah jenih guane pong...
just request je..kalu hok aku dapak ajo, molek ah...lau dok pong, panda2 ah gi blajo skoloh oww.......hahaha...speakinng aku kali nh...bajek ganah ah...haha
(jika rasa sungguh2 nak blaja bahasa ganu, xkira lah jenis macam mana pun...cuma minta saja...dgn eiks...yang eiks dapat ajar...eiks akan ajar lah...)

doh nok kate nape gi...nok breti sini je doh ase,...malah oh nok bleber banyok2...kekgi org nyekit lok ase...aku sdiri pong dok sedak gok nok bace ....mende keh au jadi tubek ayak2 gini eh...
muking ah rindu ganu kok...doh bayang ah...kat sbulah skali baru buleh balik...bukang kne pakse sapa sebulang skali baru buleh balik...tp gitu ah...nok balek acak2 pom duit dok banyok mane...se lagi dok peting mane pom...bukanlah sapa dok knal umoh kat ganu ohh...tp....sbb tanggungjawak ade kat gombok nie....biase ah..org mude...tp ganu dalang hati agi...kalu buleh, tiak2 ari nok balek ganu oww...hhehee
(dah xtau nak cakap apa lagi...nak berhenti disini dah rasanya....malas dah nak cakap banyak2...nanti org meluat pula...eiks sendiri pun tak sedap nak baca entry nie...apa kes tahu, yang sampai keluar ayt2 mcm nie nie...mungkin rindu terengganu kot...dah bayangkanlah, 1bulan skali baru dapat balik...bukan kena paksa sampai 1bulan skali baru dapat balik...tp mcm tu lah, nak balik banyak kali pun xde duit jugak...satu lagi, tidak pengting mana pun nak balik, bukanlah sampai xknal rumah dekat ganu tu....tp sbb tanggungjawab ada kat gombak nie...biasa lah org muda kan....tp trengganu tetap dlm hati...lau boleh tiap2 hari nak balik...)

sudoh2 ah cakak ganu oh...kne uboh lok....duk KL kang....ejah ket lidoh oww..malu ke awek UPM kekgi..haha

Tuesday, February 15, 2011

Tag lagi kan...


okeh...dapat musuh baru nampaknye aku...
hehe
dida panggilan beliau...
jumpe beliau kat FB SB ...
die add aku sbb tgk aku duk sibuk komen kat sb....heheh
btw thanks DIDA...



apakah benda yang paling penting dalam hidup eik`s ?
anggota badan

benda yang eik`s beli guna duit sendiri
to4 celcom rm3..ahah

dimana tempat eik`s nak langsungkan perkhawinan dan tema perkhawinan ?
tempat ikot bini la...hehe...tema purple hitam, tema laen xpikir lagi

adakah eik`s sedang bercinta sekarang ?
sedang menunggu...si dia...hehe

berapa lama dida akan mencintai kekasih eik`s ?
kita hanya merangcang....harap kekal...

dimana eik`s selalu jumpa dengan kekasih ?
baru proses mengejas..xde tempat lagi...hehe

novel / buku / majalah terakhir yang eik`s beli
novel grafik gempak starz...

antara mak dengan ayah , yang mana eik`s rapat ?
dua dua lah...hehe...baru adill

namakan orang yang betul betul eik`s nak jumpa dalam hidup
~maiey~

adakah eik`s basuh baju sendiri ?
tlau duk umah...mustahil basuh sendiri...lau duk kat len...basuh gak la...
tp skill malas la..haha

tempat yang betul betul eik`s nak pergi
knape nak tanggung ke???yg tanye sgt tu...

pilih satu , peluk atau cium
eee...soalan ke maksiat nie???

3 benda tentang orang yang tag eik`s
a . suke komen kat SB
b . girl...
c . baru knal eik`s

5 benda yang eik`s sangat sangat sayang dalam hidup
a . keluarga
b . kawan
c . mai
d . fon
e . berus gigi

5 lagu yang eik`s paling suka dan selalu dengar
a . itulah sayang - the ramlees
b . kalau berpacaran - ana raffali dan gu die
c . 150jut - fynn jamal
d . dance with the devils - breakking benjamin
e . toxicity - system of a down

bila tarikh lahir eik`s dan kat mane sambut tahun lepas ?
26/02/1990
kat umah je....hehehe

6 blogger yang eik`s nak tag
kuza

dinie

story siket pasal bloger bloger yang eik`s tag

eifa nie:
musuh ketat merangkak kawan baek esyad...
die mmg baek...nasib die dah ade pakwe...lau x.....hahaha

ila nie:
kawan blog esyad yang sporting walaupon die selalu bizi dgn stdy die...
keep it on ila...hehehe n good luck

kuza lok:
kawan kolej aku...
die mmg org paling baek yg aku penah jumpe...hehe
lame dah xjumpe die...rindu gak la....td die ade call aku...die ade kat ganu....
jeles btol aku......

dinie nie:
kawan kolej gak...
die jugak saeng adik aku...hehe

okeh dah letih taip nie...hehe
korang amik tag nie ekk....
btw: tribute to mai jugak...hehehhe

wslm....

Sunday, February 13, 2011

Miss....

Salam...

skali lagi aku keluarkan entry sal si dia...
hehe

stiap hari aku masih berusaha menambat hati beliau...
aku cukup mengharapkannya...
insyaallah...pintu hati beliau akan terbuka untukku...
jika tidak pun.........................aku redha dgn kehendak-Nya...

tp aku cukup tkt jika ia tidak berlaku spt yang aku harapkan...
ini disebabkan, aku dah....btol2...got crush on her....


miss her so much...m@!

Friday, February 11, 2011

Salam...

hari demi hari berlalu...
hati tetap makin bertambah rindu...
harus sabar ku menunggu...

kebiasaanya, org kata menunggu itu adalah satu penyiksaan...
tp pada aku untuk kali ini, menunggu ini adalah satu nikmat bagi ku...
entah mengapa hati ini sungguh sabar menunggu...

mungkin dia dah btol2 membuat diriku jatuh hati kpadanya, walaupun ia belum
dlm status in relationship dgn aku...
sbb itu aku harus menunggu dgn lebih sabar dan tabah lagi...

insyaallah...
hanya masa dan keadaan akan menentukannya...
harap2 dia trima aku seadanya...

hanya itu harapan dan matlamat aku skrg...

wslm...


Thursday, February 10, 2011

Di TAG oleh $ah@bat baek...



assalamualaikum :)

emmm...setelah sekian 4ratus abad, eik`snoName ditag lagi...
oleh siapa???

oleh: ~EIFA~

seorang SAHABAT baek eik`snoName,
eiks jumpa die di BLOG2 yang eiks pusing2, then knal
then jadi sahabat...dpt fb die...dpt knal cik abg die...(eifa syg sgt2 cik abg die)
tp eiks dan eifa suke jadi musuh...kn eifa kan...hehe
tp last2, rupenye die nie kwan kpd eiks punyer kwn jugak....dan die tinggal di GANU jugak...
so small world....
ok habis sal EIFA..eh zuzu...har3


nama ape yang org pangil korang

owh..bab nie ade bayak mazhab nie....
lau org yg baru knal, eiks prefered dgn name *esyad*
tp ade jgak yg panggil *syed*
lau kwn2 yg knal lame dah dan rapat tu mkr knal dgn *eik`s *
stakat nie tu je kot...tp xtau la kot ade org panggil *lakmane ke...hehe*


ape y korang rase skrg
sejuk sanggat...(sbb sy tinggal dlm satu bilik yang ade di ofis nie dan ofis nie just ade air cond aje)
haha...thanks to keju-tie

kamera/fon
mesti kamera dgn fon nak skali...tp xde duit, jadi just cari fon yg ade camera pom dah puah ati...ehe
nnt ade duit nak beli KEDAI CAMERA trus...ahahahha

pengisian masa lapang? *so skema*?
mestilah siapkan keje yang masih tertunggak...haha
xde lah...just online dgn si DIE...hehehhe

manual/auto
lau pakai manual tu ok je...tp kebanyakkan kete skrg auto...jadi auto la
xde prefered mane2 pom....laen lah lau eiks nak beli kete...hehe

kawan pada pandangan kamu
sesuatu yang xboleh dipisahkan...walaupun xde jumpe slalu.
tp dihati always ade...dan merindui mrk...
tah3 kwn2 yg kepale sumbat masuk ubi...hehe

perkare terakhir buat ari nie...
soalan macam nak De...D je...jadi xnk jawab la...hehehe

bende paling last beli guna RM sendri air nie
top up...haha

tempat paling heaven y korang nk g
xtau la...nak ikot tempat si DIe nak pegi...hehe

bapak kau ke mak kau
hoho..mesti la dua dua skali . mne boleh pilih salah satu..nk dua2 jugak!


perempuan idaman
ermmm...xperlu cakap la kot...sbb dah jumpe sorg, cume masih dlm prosess menambat hati si DIa.
sabar menunggu sampai dia stuju....
si dia tu dah cukup segala ciri2 yg ade....suke sgt2

sayang dri sendri tak
eiks nie laki...kalau eiks sayang diri eiks...kan org cakap GAY lak....hahaha
mesti la sayang...giler ke hape xsayang...lau xsayang, lame dah test cable elektrik 340volt dgn lidah nie...hahah

last but no least, esok nk buat ape??
mestilah keje kat pjbt nie...banyak lagi yg projek kne siapkan
terutama sal nak buat BILL OF QUANTITY (BOQ)...
boq nie adalah, pabila kita nak mulakan satu2 projek, jadi kne ade barang2 nye...dan boq nie adlah list barang2 yang
kita perlukan utk menjalan kan projek itu...
dan eiks buat list, hantar ke telekom malaysia....dan mereka keluarkan barangnya...
dan kerja boleh mula....hehe (eiks org penting tu....)

sekarang nk tag korang pulak!
1. zairy
2. dla
3. meaw
4. ishma


4 org je lah.lebih sorg dari eifa...haha kalu korang rajin buat la ye. ngeee :D
hoyeahhhh. done! :]

Wednesday, February 9, 2011

eik`snoName...

Salam...

blog eik`snoName dah bersarang...
pemghuninya pun dah membesar *labah labah "TARANTULA"*
itulah yang terjadi kpd blog eik`snoName...

ermmm...
adakah sesiapa heran???mesti xde kan, sbb bknnye ade ape2 pom dlm blog nie....ork, xke gitu??
tp maybe tu bagi korang...

bagi tuan tanah blog nie (ayt2 kebiasaan para blogger gune, hehe)...
menganggap, blog nie adalah satu kepuasan dan something yang bermakna dlm hidup,
sbb banyak dah cerita cerita yang dikongsikan dlm blog nie...
ade ttg puji org, kutuk org, kutuk something...info pon ade, mcm mcm lah...

tp entry yg sblm nie agak laen sket kan....hehe...
maen feeling2 sket...*jiwang2 la kot*
yela, bagi sesetengah blogger tu da biase citer soal hati nie...tp eik`snoName nie mane la penah ade cite sal2 gni, sbb xde ape yg nak diceritakan pon, sbb xde crite...
tp baru nie dan jgak kuar satu cite bab tu...maybe agak special topic utk kali nie kot...
ngeee....

td...ingt nak update dah eik`snoName nie, tp bile on9 fb...hmmm biase la jadik lupe...
then, tibe2, suddently.... *si dia, M@.....* bertanye kan... (xon blog ke ari nie)
ngeee...
tu jadi gi on lalu ea...hehee...tarantula pom dah lari...tinggal nak bersih sawang2 yang ditinggalkan oleh tarantula oww...hahaa

btw:...hehehe...ari nie da start keje dah...lpas cuti raye cine...
bgn pgi....gi sarapan dgn bos....gi survey kat site...balik pjbt, bt plan keje baru yg pegi survey td...
mkn tgh hari....SOLAT semestinye...gi survey lagi belah ptg, slps asr....balik magrib...rehat jap...
gi giant lak bos ajak...on9 dgn si dia..hahha...then update blog....letih doe....hehe

wslm....hehe

Thursday, February 3, 2011

For The First Time...

Salam...
udah lamo sanget gue xberblogging nih...
tgk typping pom doih tok betoi....
biaser laa, tenet kat office slow...jadik malah ajeq nak post entry...gitu la hendaknye...

ok2...about the first time...
This entry adalah yg pertama kali aku tulis sal girl kot...
lau nak kepastian, bace la sume entry aku dari first time aku berblogging sampai skrg...ade tak aku cakap sal girl...hek3

bkn ape...aku nie susah ket nak men kate sal girl nie...kan bab kate org *memainkan perasaan seorg gadis melayu lak...*
so this time for real...like this girl...just something like that laa...

i dont know how, but it just happen like that...haaa...
tp...biase la...usehe tangge kejayaan...aku masih memanjat tangge tersebut dgn penuh sabar dan hanya takdir dan masa yang memainkan peranan....

dan pernah sekali aku mintak advise kepada MIRA how to make girl say WAHHH!!!...hehe...sbb aku lihat pada pengalaman beliau lain dari yang lain...kesahnya sungguh menarik hati aku...
thanks yer mira for that advise....hehe

Stakat nie tu saje la...hope die baca la entry nie..hehe

seikhlas hati syed ahmad irsyad


Wednesday, January 19, 2011

INFO MANDI WAJIB...

Assalamualaikum...

sedang aku duk BW blog korang sume...aku terjumpe satu info yang sangat berguna utk seluruh UMAT ISLAM...
dan aku copy dari entry beliau dan paste disini....
aku hanya insan biasa yang ingin menyebarkan ttg ISLAM....
(DICOPY DARI BLOG HAKU PUNYER SUKA)

Berkongsi sedikit ilmu… dari JAKIM.

Mandi wajib yg betul….. Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut, tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.

Untuk melakukan mandi wajib yang betul, seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah, didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

“Akibatnya, mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Apabila mandi wajib tidak sah, ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul,” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur .

Mandi wajib yang juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam. Setiap orang yang mlakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah. Rukun mandi wajib ada 3 perkara. Pertama, niat. Kedua , menghilangkan najis di badan.Ketiga , meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu di dalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan. Bagi perempuan yang habis haid, niat mandi wajib ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas, niat mandi wajibnya ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah. Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke2,
iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan , menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan, najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke3,
iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir , meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan, sama ada bulu2 yang jarang atau lebat. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka. Bulu2 dalam lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Tetapi sekiranya, bulu2 di dalam hidung itu bernajis, ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula, jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang. Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai, mandi wajib seseorang itu tidak sah. Oleh itu, seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai, jika dia hendak mandi wajib, dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu. Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana?.. Inilah yang rumitnya. Sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai. Inai sebenarnya akan meresap ke rambut, tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini, jangan pula ada yang salah faham. Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis, bukanlah bermaksud menjadi tidak sah. Dalam hal ini, sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.

Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani, keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja, iaitu keluar darah haid, nifas dan melahirkan anak(wiladah) .

Mandi wajib boleh dilakukan di mana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga, air paip, sungai laut dan tasik. Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula, mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh, tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula, jika ia dilakukan pada waktu malam, jika tidak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.



Panduan Tambahan

1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a.

2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do’a.

3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku). (HR Ahmad).- ( DOA TENGOK CERMIN ).

4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

Rahsia 13 Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……

1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.

Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!” Wassalam.

“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…”
Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia lain…