Thursday, October 7, 2010

07/10/10

Salam...

ini bukan tarikh Syiekh Muzafar punyer perkhawinan...
ini adalah tarikh sekarang

kali ini aku ingin memberi info tengtang zaman sekarang berkaitan islamic sikit,
insyaallah same2 kite buat pedoman.

zaman sekarang, tahap hiburan telah menguasai dunia, macam2 program telah diterbitkan
spt: Jom Heboh, Sua Rasa, Mentor, One In a million dan banyak lagi, kalu aku tulis satu2 buleh belok jari.

tp itu tak kesah lah, sbb masing2 mempunyai pendapat masing2.
yang aku kesali ialah.....

jika kita pergi ke tempat begini dan begni...
adakah 100% umat Islam menunaikan solat 5 waktu???
itu untuk pengunjung...
tapi bagi para peniaga @ sape2 yang berkaitan dengan program sebegini, adakah 100% umat Islam menunaikan solat 5 waktu???

aku mengatakan ini bukan kerna menuduh @ menundng jari kepada sesiapa, tetapi aku telah mengalaminya sendiri...

pada 15-17 julai 2010
aku telah menjadi penjual Celcom Broadband di Pc fair Terengganu di Terengganu Trade Centre (TTC)...
nak dijadikan cerita...*bukakn nak riak @ bangga diri tp*
dekat Buff celcom nie, ade lebih kurang 8-10 org penjual celcom,
dan pada masa aku disitu....
gini: bermula pukul 11am-11pm
hanya dan PASTI aku sorang sahaja diantara 8-10 orang nie pergi solat 5 waktu
yang lain, lelaki mahupon perempuan setiap saat hanya menjual di buff dan melayan para pengunjung...mereka hanya berhenti rehat utk makan dan ada dikalangan mereka tidak rehat terus...
ini bukan kes tuduh, tp mmg berlaku...kalu aku menipu @ hanya aku nak menunjuk2 yang aku ne baik, memang aku berdosa lah, sbb aku xde niat lain daripada mengingatkan kawan2 seIslam ku...
bagi perempuan yang menjual itu aku tidak kesah manelah, sbb mane la tau kot2 mereka UZUR BERJEMAAH ke.....

yang aku nak tekankan disini ialah....
inilah rakyat Islam zaman sekarang, lebih pengtingkan duit daripada Ukhrowi...
aku sedar, aku juga tidak lari dari melakukan dosa, tp xkan solat 5waktu yang wajib pom xdapat nak tunaikan....

dan ini yang berlaku...
aku cakap dekat boss disitu
:boss, saya nak pergi ambil angin diluar sekejap boleh???
boss, ok tp jgn lame2*padahal itu hanya alasan, time tu aku pergi solat* itulah yang berlaku selama 3hari aku disitu:

aku segan jugak nak ajak mereka pergi solat, sbb kebanyakan mereka dah dewasa...
dan siapa aku nak masuk campur urusan org.....

dan sekarang 08-09 oktober 2010
sua rasa akan bertapak di perkarangan Pulau Warisan Terengganu bersebelahan Pasar Payang.
dan tempat ini baru sahaja siap dibina...masih baru lagi....
dan pada penglihatan aku...dimana mereka bina surau???
macam mana mereka nak solat???'
mungkin ada surau yang berdekatan, mungkin di Pasar Payang...
dan adakah mereka sanggup pergi jauh semata mata nak solat???
itulah...
manusia akhir zaman....

aku hanya insan hina yang sama seperti manusia2 lain yang tidak pernah bebas dari melakukan dosa kecil mahupun dosa besar....
jom kita menegakkan agama yang mulia ini...
jadikanlah pedoman buat korang dan juga AKU SENDIRI...

wassalam...

10 comments:

ainz said...

entahla eisyad..mmg kita dah berada diakhir zaman..kita sama2 berdoa agar mereka2 yg berkenaan akan diberikan hidayah..

ain mmg dah lame xpegi tmpt2 cmtu..last pun time lepas spm dlu..tu pn baru 2kali pegi..huuu...ain mabuk kalau rmai orang..xsuke dok tmpt2 yg crowded..

Mr Noble said...

mana bleh majikan tak bagi smayang, salah tu :)

HonEyBuNNy said...

salam esyad..btol tu..ila setuju sgt...manusia skrg banyak lalai lah...remeh temeh ja hal2 agama n yg wajib.....lau kita xsmyg..rasa mcm xlengkap idop kan seharian....xdektkn dri dgn allaH n mengingatiNya...

Amni said...

tegur laa.. itu tanggungjawab jugak.. akdang2 manusia ni malu nak tegur part yang baik.. tapi kalau nak buat jahat terang2 plak.. hoho.. tak cakap esyad yer.. cakap secara general...=)

Syida Shukor said...

semoga diorang tahu apa yang diorang buat (:

eik`S noName said...

ain: amin...
oww...dah naik kapal terbang mabuk x??huuhu

mr. noble: bkn majikan xkasi pegi smayang...tp dgn die pom xpegi, jadi die xkesah...asal untung

Ila: btol dah tu...
harap2 kita dijauhi dgn ape yang dilarangNya

Amni: esyad nak cakap xsedap, nampok mcm mengajor org tue...se lagi xbiase tek...esyad bknnye sempurna sgt...

Syida: btol3...

ciK LyndaWawa igUana said...

arini datuk sms kawen ..101010....

huh..jeles.

SYAFIQAH / S said...

lumrah kehidupan sekarang..dunia makin mendekati penghujungnya :)

Amni said...

kalau nak tunggu sempurna baru nak tegur orang lamatnya sampai bila2 tak kan jadik la esyad.. kalau tak biasa, biasa kan.. mesti ada 1st step kan? lagipon memang tu la tujuannya kita dijadikan kat muka bumi ni kan? sebgai khalifah.. saling tegur menegur... tapi nak tegur, kena cakap sopan la.. tak de la bunyi macam mengajar.. *wink*

Syafix said...

mslah ni semua nye berkaitan dgn iman.. iman umat sekarang iman warisan.. mujahadah utk agame hilang.. sb tu seluruh umat hari ni kena usaha kn atas iman mereka masing2.. semua amal2 bergntung pd iman..kn iek?? salam~ =)