Monday, April 11, 2011

eik`snoName...

Salam...

Avast Virus Database Has Been Updated...

hah, tu la kerja software antivirus utk laptop hp mini aku.
tiap kalu aku on je laptop, ia akan bunyi *Avast Virus Database Has Been Updated*
begitu tekun software itu berkhidmad, dan PATUH pada system yang ia telah direkodkan...
sesungguhnya ia diprogramkan oleh MANUSIA, dan software tersebut mengikut sept yg diprogramkan...
itulah yang dinamakan software @ system program yang direka oleh manusia...

moralnya...
adakah manusia ini patuh pada pencipta Nya???
Allah telah mencipta manusia utk patuh dan terima perintah Nya...
tapi, apa yang manusia lakukan???

contonh yang paling senang la...
solat lima waktu...
Allah telah meWAJIBkan kita @ umat Islam menunaikan solat lima waktu sehari semalam...
adakah kita melaksanakannya???
itu tanya pada diri anda masing2...

aku menulis entry ini bkn utk meleteri @ mengutuk @ apa2 ajalah...
sesungguhnya, aku pon lalai menunaikan solat lima waktu...
ada saja waktu solat yang aku tinggal, cth yg ketara ialah...solat subuh...
mmg ade aje aku terlepas dek kerana xterjaga tidur...
tu dah ade 5 arlam hp yang berbunyi...semuanya krn hasutan syaitan dan lemahnya iman aku...

jadi mari lah kita sama2 renungkan ttg hal ini...solat lima waktu, xla susah mana...

yaa...kita mmg nampak, org yg beragama bukan Islam berjaya, tp itu bkn Islam...
kita beragama Islam, jika cukup lima waktu...pasti hdup kita akan tenteram dan berjaya, Insyaallah...

P/s: aku juga ingin melaksanakan lima waktu ini dgn lebih baek lagi...
sedarlah sebelum kita menyesal...

xde gune kerja 24jam, tp solat tah kemana....
nasihat ini dlm nasihat...
sesungguhnya aku memerlukan nasihat ini....

7 comments:

Eifa Zuhaira said...

same la kita..laptop eifa pun bunyi cmtu...hikhik :D

eik`S noName said...

eh yeke??nawop ah...padahal nok suruh same dgn esyad je...ke nok ngorat esyad nie???hahahhaha
nnt maroh abg syg kan...kih3 :-P

HonEyBuNNy said...

ehem2.....hehe...lama xterjah blog neh...ngeh3

eik`S noName said...

ila: tu la pasal...esyad pom da lame xgi terjah blog kwn2.... :(
bizi kot...

syahira ariff said...

nak share jgk
bagaimana kita nak tahu sekuat mana kita di sisi Allah,kita nilai balik sekuat mana kita letak Allah di hati kita
=)

syahira ariff said...

satu lgi
knapa kita marah bila Allah lewatkn rezeki kita sedangkn kita lmbat menunaikn haknya
renung2kn dan slmt beramal

Night Walker said...

nice entri...salam ziarah